keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kirja vs. elokuva: Tähtiin kirjoitettu virhe (John Green, 2013)


"I'm a grenade and at some point I'm going to blow up and I would like to minimize the casualties, okay?"



Sain käsiini Tähtiin kirjoitettu virhe elokuvan ja päädyin lukemaan John Greeniin Tähtiin kirjoitettua virhettä toistamiseen. Olen sitä mieltä, että kirja on aina parempi kuin siitä tehty elokuva. Tätä minuun sisäänrakennettua odotusta lähdin tässäkin tapauksessa todistamaan. Ennen elokuvan katsomista luin kirjan uudestaan ja palauttelin tarinaa mieleeni.


Huikeaan maailmanlaajuiseen suosioon ilmestyttyään ponnahtanut kirja sai odotetusti elokuvaversion. Elokuva on ilahduttavan uskollinen kirjan juonikuvioille. Pidin erityisesti elokuvan näyttelijävalinnoista. Pääosia elokuvassa esittävät entuudestaan tuntemattomat kasvot. Kiinnitin huomioni myös elokuvan musiikkiin. Musiikki oli nimittäin todella mainiosti valittu, eritoten Birdyn elokuvaan tekemä kappale Not about angels on hieno.


Tähtiin kirjoitettu virhe kertoo kahdesta syöpäsairaasta nuoresta, 16- vuotiaasta Hazelistä ja vuotta vanhemmasta Augustuksesta. Nuoret tapaavat tukiryhmässä ja heidän ystävyytensä syvenee hyvin nopeasti. Hazel pitää kirjoista, eritoten kirjasta nimeltä Viistoa Valoa. Hän esittelee kirjan Augustukselle ja poika uppoutuu syöpäsairaan Annan tarinaan yhtä peruuttamattomasti kuin Hazel. Nuoret ottavat yhteyttä kirjailijaan ja pääsevät tapaamaan häntä. Hazelin ja Gusin sairaudet etenevät, toisella näkyvämmin ja toisella salakavalammin. Molemmat ovat kuitenkin yhtä peruuntumattomasti sairaita. Nuoret kirjoittavat toisilleen jopa muistopuheet, koska kukaan ei voi tietää kumpi heistä lähtee ensin ja milloin.


Vaikka aika kuluu niin yksi pysyy, nimittäin nuorten lukijoiden mielenkiinto synkkiä, koskettavia ja rajujakin aiheita käsitteleviin kirjoihin. Voihan olla, että omaan mielenmyllerrykseen saa helpotusta tarinasta, jossa asiat ovat vielä huonommin. Itsekin taisin mielelläni valita siihen aikaan kirjoja joissa rämmitään oikein tummissa sävyissä.

Kirja on rankka vaikkakin hyvin helppolukuinen. Elokuva ei synnyttänyt minussa sen suurempia tunteita. Jäinkin miettimään olenko tosiaan kasvanut tästä vaiheesta yli vai onko minusta vain tullut kyyninen. Toisaalta, jos ajattelen itseäni kohderyhmän ikäisenä niin voin taata, että kirja sekä elokuva olisivat kolahtaneet minuun todella kovaa. 


2 kommenttia:

  1. En ole nähnyt elokuvaa mutta kirjan luin vähän ennen koulun alkua viime kesänä. Lukupiirini tytöt hehkuttivat Tähtiin kirjoitettua virhettä jo viime keväänä ennen sen laajempaa läpimurtoa suomalaisten teinien tietoisuuteen. Siksi kiinnostuin siitä niin paljon, että hankin opuksen, kun elokuvaa alettiin mainostaa.

    Kirja oli mielestäni yllättävän hyvä ja uskottavan tuntuinen. Itkettikin niissä kohdissa, joista huomasin yhtymäkohtia omiin kokemuksiini. Kyyninen ( aikuinen ) lukija tietenkin huomaa myös lukuisia tyypillisiä nuortenkirjojen kliseitä. Niille kannattaa kuitenkin viitata kintaalla ja iloita siitä, että pitkästä aikaa on ilmestynyt realistinen nuortenromaani, joka on noussut hittituotteeksi teini(tyttöjen) keskuudessa. Romanttiset vampyyritarinat alkoivatkin jo tulla korvista ulos.

    VastaaPoista
  2. Huomasin, että postaukseen liittämäni leffatraileri ei näy explorer selailemalla kun taas mozilla firefox selaimella mitään ongelmaa ei ole. Jos traileri ei sinulle näy ja haluat sen katsoa, löydät sen tästä losoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=9ItBvH5J6ss . /Mari

    VastaaPoista