tiistai 1. syyskuuta 2015

Iltapalaksi novelleja

Taina Latvala: Ennen kuin kaikki muuttuu (2015)


Kärsin loppukeväästä ja alkukesästä pahasta lukutulpasta, enkä saanut mitään luettua. Aloitinpa minkä kirjan tahansa niin kesken jäivät kaikki. Nyt olenkin tilanteessa, jossa minulla on pino erittäin mielenkiintoisia kirjoja, joista jokaisesta on luettu pari lukua. Epätoivoista! Sitä kasaa riittää luettavaksi pitkälle syksyyn. Kaikki ovat kuitenkin niin kutkuttavia, että pakko ne on saada luettua. Urakkaa ei helpota lainkaan se tosi asia, että syksyn kirjauutuuksia alkaa ilmestymään viikoittain. Lukemattomien kirjojen loputon suo ei pääse kuivumaan koskaan.

Rupesin ikävöimään lukemista niin kovin, että jotain lukuinnon takaisin saamiseksi oli tehtävä. Ajattelin kokeilla novelleja iltapalaksi. Kirjoitin itselleni reseptin, joka määräsi yhden novellin ennen nukkumaan menoa. Tämä novellikuuri tekikin tehtävänsä ja lukuinto palasi.

Kokoelman novellit punoutuvat kasvavaksi tarinaksi. Minä mielsin novellit kuitenkin eri kertomuksina ja minun mielessäni pääosan esittäjät vaihtelivat. Novelleissa on selkeä rakenne, eteenpäin vievä juoni, laaja tunneskaala ja näppäriä lauseita. Nuorille hyvin soveltuvia novelleja: aikuiseksi kasvamisen vaikeudesta.Tai hiukkasen vanhemmille, jotka haluavat hetkeksi palata nuoruuden myrskyihin. Aiheina novelleissa on mm. ihastuminen, äitiys, läheisen menetys, itsenäisyyden opettelu.

Ennen kuin kaikki muuttuu on Latvalan kolmas teos. Novelleista oma suosikkini oli "Onnistuneen kampaamokäynnin jälkeen", mitä voikaan tapahtua kampaamokäynnin jälkeen kasvaneessa itseluottamuksen hyökyaallossa. Lue ainakin se jos et innostu koko kokoelmaa lukemaan. Aikaisempiin teoksiin, Arvostelukappale ja Välimatka, kannattaa myös tutustua. Latvala kuuluu ehdottomasti omiin kotimaisiin suosikkeihini.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti