torstai 2. heinäkuuta 2015

Urheilua, huumoria ja romantiikkaa pojille (tutkielmakirjoja osat 6 - 8)

Kalle Veirto: Pelastakaa jalkapalloilija Lumperi (2003), Kolmannen asteen yhteys (2004), Minun vasen jalkani (2004)

Kalle Veirto: Säbätalvi (2014)

Kalle Veirto on todellinen helmi suomalaisten nuortenkirjailijoiden joukossa! Hän kirjoittaa hauskoja urheiluaiheisia romaaneja, joiden tarina koukuttaa ja joiden sivumäärä ei lannista tottumatonta lukijaa heti alkuunsa. Urheilijapoikien palaute Veirton kirjoista oli myönteistä, ja pidin niistä kovasti itsekin.

 Pelastakaa jalkapalloilija Lumperi, Kolmannen asteen yhteys ja Minun vasen jalkani muodostavat FC Viirupaidat -trilogian, jonka päähenkilönä on ammattilaisjalkapalloilijan uraansa aloitteleva Ari Penttilä. Ensimmäisessä osassa Ari vielä pelailee Nastolassa Rakokiviset-nimisessä alasarjan amatöörijoukkueessa, toisessa osassa hän siirtyy ylempään sarjaan FC Viirupaitoihin ja kolmannessa osassa hän jo matkustelee Venäjälle ja Englantiin ottamaan ammattilaisuran ensiaskeleita. Pro-jalkapalloilijan tie on kuitenkin kivinen ja unelmien toteutuminen monen mutkan takana.

Ensimmäisessä osassa päänvaivaa Arille tuottavat leuhka isoveli Pekka, Pekan ammattilaisurasta kiinnostunut isä, sivuraiteille ajautuva kaveri Jarttu Lumperi sekä rasittava tyttöystävä Marja, jonka ajatuksenjuoksusta Ari ei aina ota selvää. Isä palvoo Pekkaa ja on kiinnostunut vain tämän hurjaan nousukiitoon lähteneestä jalkapalloilijan urasta. Arin tekemiset eivät isää juurikaan kiinnosta, ja Pekan kanssa Ari on vähän väliä napit vastakkain. Onneksi suhde äitiin on sentään läheinen. Tuore tyttöystävä Marja vouhottaa tulevasta tähtijuontajan urastaan maailmalla, vaikka todellisuudessa hän on saanut vaatimattoman kesätyön paikallisradiosta. Marja on Aria hieman vanhempi ja pyörittelee tätä mielensä mukaan. Parhaiten Ari tuntuu viihtyvän ystävänsä Jarttu Lumperin seurassa jalkapallokentällä. Lumperilla on kuitenkin ongelmia kotona, ja Ari on huolissaan kaveristaan. Tälle kun tuntuu kalja maistuvan turhan hyvin. Kun Rakokiviset saavat elämänsä tilaisuuden pelata harjoitusottelun maajoukkuetta vastaan, Ari keksii, että jos Rakokiviset voittaa tuon pelin, Lumperi pelastuu. Niinpä Ari aloittaa joukkueensa tsemppaamisen ja  taivuttelee Pekan tulemaan peliin mukaan vahvistukseksi. Ensimmäinen osa päättyy tähän Suureen Otteluun. Näiden tapahtumien lisäksi Ari puurtaa kesätöissä hautausmaalla, käy "soittamassa kännikkään" Lumperin ja kesätyökavreittensa kanssa ja pääsee eroon neitseydestään.

Sarjan toinen osa alkaa Arin kannalta ankeissa tunnelmissa. Ari potee sydänsuruja, sillä Marja on ruvennut seurustelemaan Pekan kanssa ja odottaa tälle lasta. Välit Pekkaan ja Marjaan sekä isään ovat poikki, koska isä häärii edelleen vain vanhemman poikansa ympärillä. Jalkapallourakaan FC Viirupaidoissa ei oikein suju, ja sekopäinen valmentaja räyhää Arille kaikesta. Kun Ari myöhästyy treeneistä, valmentaja käskee hänen häipyä. Ari saa tarpeekseen ja palaa takaisin entiseen joukkueeseensa Rakokivisiin. Lumperin kanssa pelit alkavatkin taas sujua paremmin. Sydänsurut puolestaan helpottavat, kun Ari tutustuu häntä paljon vanhempaan Mariin, joka työskentelee kirjastossa. Ari ja Mari alkavat ikäerostaan (Ari on 17 ja mari 28) huolimatta seurustella, ja suhde muuttuu koko ajan vakavammaksi. Mutkia matkaan tulee, kun käy ilmi, että Lumperikin on iskenyt silmänsä Mariin ja muuttuu koko ajan etäisemmäksi Aria kohtaan. Koska Ari ei halua luopua Marista, välirikko Lumperin kanssa on väistämätön, vaikka asiasta ei suoraan puhutakaan. Tämä kuitenkin vaivaa Aria kovasti. Lisäksi Ari pähkäilee tulevaisuudensuunnitelmiensa kanssa, koska lukio ei enää maistu. Lopulta Ari tekee päätöksen: hän tähtää ammattilaisjalkapalloilijaksi. Arin taidot Rakokivisissä huomataan, ja hänet kutsutaan takaisin FC Viirupaitoihin. 

Kolmannessa osassa Arin ura FC Viirupaidoissa on lähtenyt nousuun, ja hän on saanut oman, jokseenkin omalaatuisen managerinkin. Arin ja Marin parisuhde lujittuu, kun selviää, että Mari on raskaana. Tieto on yllätys molemmille, ja siinä riittääkin sulattelemista. Lopulta sekä Mari että Ari odottavat innoissaan vauvaa. Vauvauutisten lisäksi Arin manageri on virittänyt verkkoja vesille ja vie Arin tutustumisvierailulle Venäjälle. Sikäläinen jalkapallojoukkue kun on hänestä kiinnostunut. Ari ja Mari lähtevät omin päin käymään myös Englannissa samoilla asioilla, mistä manageri on hyvin harmissaan. Lopulta Ari toteaa, että elämä vauvan kanssa on tarpeeksi haastava elämänmuutos ja päättää jäädä toistaiseksi pelaamaan FC Viirupaitoihin. Välit isään lämpenevät, ja tästä tulee Arin manageri. Ari tapaa myös Lumperin, joka on tullut lomalle armeijasta. Kohtaaminen on lämminhenkinen, eikä Lumperi tunnu kantavan kaunaa Marista. Sovinto syntyy myös Pekan ja Marjan kanssa.


Säbätalvi-romaanin tapahtumat sijoittuvat Heinolaan, jonne 19-vuotias päähenkilö Einari Tallimäki lähtee salibandy-ammattilaiseksi. Einarin asiat ovat kotona Lahdessa aika pahsti solmussa. Hän on ollut mukana skootterionnettomuudessa ja odottaa oikeudenkäyntiä humalassa ajosta ja vamman tuottamisesta. Todellisuudessa Einari ei itse ajanut skootteria vaan hänen tyttöystävänsä, joka loukkaantui kolarissa pahoin. Einari on kuitenkin saanut syyt niskaansa eikä tiedä, miten todistaisi asioiden oikean laidan.Välit tyttöystävään ja tämän perheeseen ovat täysin poikki. Siksi on oikea onnenpotku, kun heinolalainen salibandy-joukkue haluaa ostaa Einarin riveihinsä.

Einari saa todella lämpimän vastaanoton Heinolassa, ja pelit sujuvat hyvin. Einari tutustuu lähemmin myös vuokraemäntäänsä Miniin ja saa tietää, että Mini odottaa vauvaa. Mini ei halua olla tekemisissä lapsen isän kanssa, ja Einarista tulee aluksi jonkinlainen Minin tukihenkilö. Einari ja Mini alkavat kuitenkin seurustella, ja lopulta Einari on täysin valmis ryhtymään laspsen isäksi. Onnettomuusoikeudenkäyntikin päättyy parhain päin.   

Veirton kieli on rikasta, nokkelaa ja hauskaa. Välillä mietin, mahtavatko kaikki vitsit aueta nuorille lukijoille - toivottavasti aukeavat! Jonkin verran samat elementit näyttävät toistuvan kirjasta toiseen: Päähenkilö on urheilijanuorukainen, joka on kuitenkin kiinnostunut myös kirjallisuudesta. Hänellä on hyvä ja lämmin suhde äitiinsä. Tyttöystävä on häntä vanhempi. Hän pohtii paljon vanhemmuutta ja isäksi tulemista. Hän käy silloin tällöin kavereiden kanssa ryyppyreissuilla mutta käyttää alkoholia kohtuullisesti tai ainakin ottaa opikseen, jos mopo pääsee karkaamaan käsistä. Lisäksi tapahtumat sijoittuvat Lahteen tai sen lähiympäristöön.

Kaikesta päätellen pojat, jotka näitä kirjoja lukivat, pitivät Veirton urheilumaailman kuvausta ihan uskottavana, vaikka esimerkiksi joukkueet ovat ymmärtääkseni keksittyjä.  Ottelujen selostuksetkin ovat sopivanpituisia, mikä ei tässä genressä ole aina itsestäänselvyys. Veirton romaanit kyllä päihittävät kuusi nolla esimerkiksi Bengt-Åke Grasin jääkiekko- ja jalkapallokirjat. Teemoja, kuten seurustelua, ystävyyttä ja omista teoista vastuun ottamista pohdiskellaan välillä hyvinkin syvällisesti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti