keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Nuoret pesänrakentajat (tutkielmakirjoja osa 4)

Laura Lähteenmäki: Yökylässä (1999)Laura Lähteenmäen varhaistuotantoon kuuluvassa romaanissa kuvataan kahden nuoren, Iiron ja Hennin, seurustelua ja muuttamista yhteen. Koska Henni on vasta 17-vuotias lukiolainen ja Iiro häntä vain hiukan vanhempi, kyseessä on pikemminkin kotileikki kuin todellinen avoliitto. Yhteinen asuntokin sijaitsee Hennin kodin makuuhuoneessa. Kovin vakavissaan Henni ja Iiro kuitenkin  asiaan itse suhtautuvat ja rakentavat pikku pesäänsä.

Tarinaa kerrotaan kummankin päähenkilön näkökulmasta. Iiro on rikkinäisen kodin kasvatti, joka on joutunut ottamaan vastuuta aikuisten asioista liian varhain. Iiron äiti on boheemi taiteilija, joka tulee ja menee oikkujensa mukaan. Iiro huolehtii pikkusiskostaan Ipanasta ja yrittää pitää huushollin kasassa ja kolkon Sirkka-tädin loitolla. Isää perheessä ei ole. Iiro on lahjakas ja haaveilee opiskelusta muuallakin kuin ammattikoulussa, mutta hänellä ei ole mahdollisuuksia siihen. Hennin kotiin hän joutuu muuttamaan, kun äiti saa päähänsä lähteä ulkomaille tekemään taidetta ja antaa pois perheen vuokra-asunnon. Ipanan äiti vie Iiron vastalauseista piittaamatta mukaansa.

Henni puolestaan on turvallisen ydinperheen lapsi. Hänellä on äiti, isä, kaksi veljeä ja mukava koti, jossa on aina jääkaappi täynnä ruokaa. Henni viettää huoletonta lukiolaistytön elämää "kotseiksi" kutsumiensa kavereiden kanssa. Henni vaikuttaa Iiroon verrattuna aika kypsymättömältä tytönheitukalta, ja hänelle onkin aikamoinen shokki, kun hän ensimmäisen kerran vierailee Iiron kotona. Iiro puolestaan tulee pikkuhiljaa hyvinkin läheiseksi Hennin perheenjäsenten kanssa ja saa näiltä sitä turvaa ja huolenpitoa, mitä häneltä on aina puuttunut. Lopulta jopa Hennin äiti hyväksyy Iiron, vaikka häneltä nuorenparin kotileikin sulattaminen vie kauemmin kuin muilta.

Lähteenmäen kirja on helppolukuinen ja tarinakin loppuratkaisua lukuun ottamatta aika uskottavan tuntuinen. Lopussa nimittäin kuvioihin ilmestyy Hennin isoveljen vaihto-oppilasvuoden äiti, ja tämä omituinen jenkkirouva ihastuu Iiroon niin kovin, että järjestää tälle opiskelupaikan Amerikasta. Muuten romaanissa on kuvattu hyvin teinirakkauden elämänkaari alun onnenhuumasta tunteiden laimenemiseen ja lopulta eroon, kun Iiro lähtee Amerikkaan.

Kauhean innoissaan tutkielman tekijä ei tästä teoksesta ollut, joskin kelpo työn hän sai aikaan. Luulen, että osittain asiaan vaikutti paljon kirjan ikä. Nykynuorten arki älypuhelimineen on todella erilaista kuin vuonna 1999, ja nuortenkirjoissa teknologinen aataminaikuisuus vielä korostuu tavallista enemmän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti